Meerlust wine Estate
Geschiedenis
Meerlust Estate is opgericht in 1693, toen gouverneur Simon van der Stel het landgoed gaf aan Henning Husing, die het in het Duits 'Meerlust' doopte, vanwege de plezierige koele zeebries die het land inwaaide vanuit Valsbaai. Inmiddels staat in de persoon van Hannes Myburgh de achtste generatie van de familie Myburgh, die het landgoed in 1756 verwierf, aan het hoofd van de winery.
Reeds lange tijd staat Meerlust bekend om het maken van wijnen van wereldklasse, tot stand gekomen onder de Italiaanse wijnmaker Giorgio dalla Cia. Vandaag de dag worden de wijnen gemaakt door Chris Williams, die in 2004 tot keldermeester werd benoemd - na overigens al vanaf 1995 op Meerlust te hebben gewerkt als assistent keldermeester. Zijn inbreng is te proeven aan de meer op fruit gerichte wijnen, waar Dalla Cia - inmiddels gepensioneerd - een meer ouderwetse, Europese stijl aanhing. Chris heeft zijn buitenlandse ervaring opgedaan onder toezicht van Michel Rolland.
De wijngaarden worden verzorgd door Roelie Joubert, die vanaf 2001 werkzaam is bij Meerlust. Hij ontwikkelt nieuwe wijngaarden en houdt de bestaande wijngaarden bij, waarbij hij altijd op zoek is naar fruit met evenwicht en concentratie.
De grootste "claim to fame" van Meerlust is de topwijn Rubicon, die in 1984 voor het eerst werd gemaakt. Het is een Bordeaux-blend (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc en Merlot), iets dat in de Kaap vóór die tijd nog niet bestond. De naam Rubicon verwijst naar het riviertje de Rubicon, dat Julius Caesar overstak om de Romeinse Senaat omver te werpen in 49 voor Christus. De wijnmakers bij Meerlust hadden ook het gevoel "niet meer terug te kunnen" na hun aankondiging dat ze een 'topwijn" gingen maken. De rest is geschiedenis: Rubicon behoort steevast tot de top van Zuid-Afrika en is een rolmodel geweest voor velen.
Meerlust produceert wijnen die het pure karakter van de wijngaard weerspiegelen. De verscheidenheid van de bodem, het unieke kustklimaat en de meer dan 300 jaar aan ervaring zorgt voor complexe, rijke, hamonieuze en kenmerkende wijnen.