Baron de Ley
Drie succesvolle wijnproducenten in Rioja besloten in 1985 een nieuw wijnhuis op te richten. Een zogenaamde single-estate bodega met druiven van eigen wijngaarden, een uniek concept in Rioja (waar meer dan negentig procent van de wijnbedrijven traditioneel afhankelijk is van lokale druiventelers). Op deze wijze houdt men de kwaliteitsbewaking van de wijn in eigen hand. Tegenwoordig behoort Barón de Ley met meer dan vijfhonderd hectare wijngaarden tot de succesvolste wijnbedrijven van Spanje.
Barone Ricasoli
Vanuit hun familiekasteel hebben de Ricasoli’s een belangrijke bijdrage geleverd aan de geschiedenis van Italië. Niet alleen in politiek en cultureel opzicht maar ook aan de ontwikkeling van de wijnbouw in het Chiantigebied. Niet voor niets worden zij beschouwd als de oudste wijnfamilie ter wereld. De huidige baron is van de 32e generatie in successie. De eerste export van 14 vaten Brolio-wijn vond reeds in 1690 plaats en was bestemd voor Amsterdam.
Bodegas Piqueras
Bodegas Piqueras kan worden beschouwd als de drijvende kracht achter de D.O.Almansa. De bodega werd in 1915 opgericht door Mario Bonete, op een moment dat de wijnbouw in de streek nog niet erg ontwikkeld was. Lange tijd werd de door Piqueras geproduceerde wijn dan ook in bulk verkocht aan andere grote producenten. Ook werden druiven geleverd aan de lokale coöperatie, die nog altijd een van de leidende wijnbedrijven in de streek is. In 1961 kwam er echter verandering in deze situatie. Vanaf dat jaar besloot de familie om de wijnen zelf op fles te brengen en te verkopen. Een belangrijk en verstandig besluit. Door het harde werken van de familie Bonete volgde in 1966 bovendien de toekenning van de ‘eigen’ D.O. Almansa. Dit opende de markt verder voor export van de wijnen, die wereldwijd aftrek vinden.
Boschendal
Maar een paar plaatsen ter wereld kunnen claimen alles te hebben waar een wijnliefhebber naar verlangt. Boschendal Estate is zo’n unieke bestemming. Deze magnifieke winery ligt op een uur rijden van Kaapstad, in de pittoreske Groot Drakenstein Valley, aan de rand van Franschhoek. Wereldberoemd is de Boschendal picknick en de fameuze lunch in het sfeervolle restaurant ‘The Werf’. Met een rijke historie van de wijnbouw van meer dan 300 jaar, zijn de Boschendal wijnmakers perfect in staat om de rustieke tradities en moderne innovaties te gebruiken en zo heerlijke, fruitige wijnen te produceren.
Castello Banfi
Brunello di Montalcino is een bijzonder wijngebied, maar binnen Brunello is Banfi een bijzonder wijngoed. Op het landgoed van maar liefst 2830 hectare is zo’n 800 hectare wijngaarden aangeplant, waarmee Castello Banfi meteen verreweg de grootste en belangrijkste producent is van Brunello di Montalcino. Daarnaast worden allerlei andere wijnen gemaakt op basis van de eigen druiven van de streek of geïmporteerde druivenrassen als chardonnay of pinot grigio. Het landgoed wordt gedomineerd door een fraai gerestaureerd middeleeuws kasteel, waarin zich een glasmuseum, een wijnwinkel en twee restaurants bevinden. Daarmee is het een bezoek meer dan waard.
Cave Gallician
Gave Gallician is een cooperatie die in 1951 is opgericht door een aantal kleine wijnboeren die hun krachten en kennis hebben gebundeld. Sindsdien is Cave Gallician gespecialiseerd in wijnen van de regio Costières die tussen de Camargue en de stad Nîmes in ligt. Cave Gallician maakt wijn op een verantwoorde en duurzame manier. Zij bieden u een uiteenlopend gamma aan van Vin de Pays du Gard, IGP d’ Oc wijnen tot aan AOC Costières de Nîmes.
Château d'Esclans
Het is bijna met geen pen te beschrijven wat Sacha Lichine in amper 8 jaar tijd heeft neergezet in de Provence. Focus op topkwaliteit en de wil om serieus goede rosé te maken heeft hem zelfs de titel 'European Winery of the Year' opgeleverd. Hij was hiermee het eerste rosé wijnhuis die deze titel kreeg.
Delaire Graff Estate
Vanaf 1982 was Delaire was in handen van de bekende wijnschrijver John Platter die het de naam Delaire gaf, wat ‘van de lucht’ betekent. In 2003 werd het overgenomen door diamantair Laurence Graff, die een ambitieus programma opzette om het bedrijf tot een topwijnhuis om te vormen. Een met succes! Met zijn wine lounge, luxe lodges en spa, toprestaurants, boutiques, tuinen en een centrum voor hedendaagse Zuid-Afrikaanse kunst is het wijngoed tevens het summum van gastvrijheid.
Delamotte
Toen wijngaardeigenaar François Delamotte zijn champagnehuis in 1760 oprichtte, kon hij vast niet vermoeden dat zijn champagnes ruim drie eeuwen later nog altijd op onze tafels zouden prijken.
Domaine des Pasquiers - Rhône
Domaine des Pasquiers wordt geleid door twee broers, Jean Claude en Philippe Lambert. Zij zijn de derde generatie wijnboeren die het domein leiden. Sinds 1935 maakt de familie hier op 87 hectares prachtige wijnen op een duurzame ambachtelijke manier met gebruikmaking van moderne technieken. Inmiddels is ook de vierde generatie werkzaam in het bedrijf. Zoon Marius van Philippe werkt nu ook mee in de wijngaard en in de kelder.
Domaine des Remparts
De familie Sorin maakt al 19 generaties lang prachtige wijnen in een bijzonder gebied. Deze streek in de Bourgogne ligt net ten zuid -oosten van de stad Auxerre en vlakbij Chablis. Het terroir heeft dus ook wat kenmerken van het Chablis terroir. Alle wijngaarden van de familie Sorin zijn gelegen op heuvels die optimaal liggen ten opzichte van de zon. Uiteraard maken zij hun prachtige wijnen op een verantwoorde manier.Domaine Dominique Guyot
Een dynamische jonge wijnmaker die nu als vijfde generatie in de familie het domein leidt. Dominique maakt een prachtige Pouilly Fumé. Een mooie fruitige wijn met veel mineralen en vuursteen. De druiven komen van het perceel “Les Loges”. Dit wordt in Pouilly-sur-Loire gezien als het beste perceel van de appelatie. “Les loges”is gunstig gelegen, het dichst bij de rivier de Loire, zodat deze de wijnranken in de warme zomer kan afkoelen. In de winter geeft de rivier nog zijn warmte af. De heuvel waar de wijngaarden op liggen ligt volledig op de zon, zodat de smaakopbouw van de druiven optimaal is. De familie werkt op een verantwoorde manier in de wijngaarden met respect voor mens en natuur.
Domaine Michel Thomas - Sancerre
Vader Michel en zoon Laurent Thomas leiden dit domein als derde en vierde generatie samen met schoondochter Nelly. Hun wijngaarden liggen tussen Sancerre en
Sury-en-Vaux. In Sury-en-Vaux hebben zij hun wijnkelder liggen naast hun woonhuis. Zij maken op een verantwoorde manier prachtige mineraalachtige Sancerre. Het terroir bestaat uit kalkgrond en een deel kiezelhoudende grond. Mooi zonnig gelegen op de heuvels met het dorp Sancerre in het zicht.
Domaine Specht - Alsace
De broers Jean-Paul en Denis Specht hebben nu de leiding over dit domein vvan 10 hectares. De wijngaarden liggen gunstig op de heuvels van de Vogezen in de buurt van Mittelwihr. Mooi beschut en perfect gelegen op de zon liggen 40 percelen waarop de diverse cépages groeien.
De familie maakt wijn op een verantwoorde manier, dus dit betekent alleen ingrijpen als de oogst echt in gevaar komt. Ze maken een mooie lijn klassieke Elzaswijnen. Heerlijk droog en fruitig. Hun gamma bestaat uit diverse wijnen waarvan een aantal op de website te vinden zijn.
El Perdiguero
In 1985 richtten drie succesvolle wijnproducenten het bekende Rioja huis Barón de Ley op. Enkele jaren geleden wilde het wijnhuis uitbreiden naar Ribera del Duero, maar een geschikte wijngaard werd niet gevonden. Wijnmaker Gonzalo Rodríguez suggereerde om eens te gaan kijken in zijn geboortestreek Cigales, iets verder naar het westen: een ruig gebied, maar met perfecte condities voor het maken van spannende en stoere wijnen.
Elena Walch
Elena Walch behoort tot de top van wijnhuizen in Alto Adige. Samen met haar twee dochters runt Elena Walch het familiebedrijf een maakt zij kwaliteitswijnen die internationaal veel succes oogsten. Niet zo verwonderlijk, want Elena Walch speelde een leidende rol in de kwaliteitsrevolutie die Alto Adige de afgelopen decennia heeft doorgemaakt.
Estandon Vignerons
Estandon Vignerons is een toonaangevende coöperatie in de Provence. Een absolute specialist op het gebied van de populaire rosé wijn ...Fernand Engel
Ondanks de traditionele stijl van wijnmaken die je nog veelal tegenkomt in de Elzas, is de Elzas bijzonder veelzijdig. Het terroir biedt, in combinatie met onder meer de aangeplante koningsrassen Riesling en Pinot Noir, enorm veel kansen om te focussen op kwaliteit. En dat is aan Engel wel besteed. De wijnen van Engel kunnen zich dan ook absoluut meten met de beste wijnhuizen uit de Haut-Rhin.Feudi Bizantini
Veel wijnhuizen hebben hier een lange geschiedenis, maar er zijn ook interessante nieuwkomers. Het splinternieuwe bedrijf Feudi Bizantini, in Crecchio, behoort tot deze laatste categorie: het werd in 2012 opgericht door een groep wijnliefhebbers, die zich hebben verenigd om hun passie voor wijn in de praktijk vorm te geven. Zij geloven in de bijzondere combinatie van klimaat, terroir, druivenrassen en de mensenhand die er samen voor zorgen dat deze plek in de Abruzzen een unieke plaats inneemt op de wijnkaart van de streek. De wijngaarden rond dit stadje, op korte afstand ten zuiden van Pescara, staan bekend om de sublieme wijnen die ze voortbrengen.
Finca Constancia
Het is te proeven dat González Byass kwaliteit in de wijnen boven alles stelt! In 2001 kochten ze een prachtig gebied tussen de rivier de Taag en het Andusgebergte: Finca Constancia, maar liefst 230 hectare groot. Aangeplant met onder meer de druivensoorten Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot en Cabernet Franc. De prachtige winery, met de nieuwste technieken, opende haar deuren in mei 2006 en straalt moderniteit, klasse en kwaliteit uit. Naast het vlaggenschip Finca Constancia, de 'Single Vineyard' Parcela 52 Verdejo, de Parcela 12 Graciano en de Parcela 23 Tempranillo, wordt hier ook een werkelijk heerlijke serie huiswijnen gemaakt, namelijk Altozano. Deze wijnen kenmerken zich door fruit, finesse, frisheid en een nieuwe stijl, gemaakt met de modernste technieken en van de beste Spaanse en internationale druivenrassen.
Fontanavecchia
Wijngoed Fontavecchia van de familie Rillo ligt in het historische gebied Sannio. De 18 hectare wijngaarden liggen in het heuvellandschap op een hoogte van 300-400 meter boven zeeniveau, aan de voet van de berg Taburno, ongeveer 50 km ten noordoosten van Napels. Het bedrijf werd in 1980 door Orazio Rillo opgericht, maar de familie is al meer dan 160 jaar actief in de wijnbouw.
Graham Beck, Robertson Estate
De Robertson Estate, Madeba, is gevestigd in de Breede River Valley. De Estate ligt aan de bekende Route 62, een landweg die bezoekers meeneemt op een tour door heel de regio. Het unieke droge en koele klimaat van de Robertson regio gecombineerd met de rijke kalksteen bodem, zorgen voor universele sterren kwaliteit. De wijnen uit de Cap Classique kelder leveren Méthode Champenoise wijnen, een van de beste in de wereld.
Gustav Lorentz
Wijnhuis Gustave Lorentz werd opgericht in 1836, maar de wijngeschiedenis van de familie Lorentz gaat terug tot halverwege de 17e eeuw.
La Tordera
In het plaatsje Vidor in de heuvels van Valdobbiadene ligt het domein van La Tordera, waar Beppe Vettoretti in de jaren veertig van de vorige eeuw zijn eerste wijnstokken plantte. Tegenwoordig omvat La Tordera een kleine 50 hectare en staan Beppe’s nazaten Pietro, Gabriella, Renato en Paolo onder de bezielende leiding van Mamma Mirella aan het roer. La Tordera maakt verschillende prosecco’s: de populaire frizzante en verschillende soorten spumante. La Tordera streeft ernaar om prosecco te maken op een zo natuurlijk mogelijke wijze. De wijngaarden liggen dicht bij de kelder. Hierdoor kunnen de druiven vrijwel direct na de oogst worden geperst en is toevoeging van sulfiet niet nodig. Het resultaat: pure, frisse mousserende wijnen.
Laurent Perrier
Laurent-Perrier wordt wereldwijd erkend als een van de grootste champagnemerken. Iedere cuvée in het assortiment heeft zijn eigen geschiedenis en persoonlijkheid. De verbindende factor is een stijl die gekenmerkt wordt door frisheid, zuiverheid en elegantie. Hoewel het huis in 1812 werd opgericht, kwam het echte succes met de komst van Bernard de Nonancourt in de jaren vijftig van de vorige eeuw. Onder zijn leiding groeide het bedrijf uit tot een champagnehuis van faam en formaat! Zijn twee talentvolle dochters Stéphanie en Alexandra hebben de leidende rol met veel succes van hun vader overgenomen. LaurentPerrier is een autoriteit op het gebied van rosé-champagne en zowel de Cuvée Rosé Brut als de Grand Siècle Alexandra Rosé Millesimé zijn de onbetwiste visitekaartjes.
Louis Robin
Een echt klassiek domein uit Chablis. Didier Robin is de achtste generatie in de familie die nu de wijnmaker is. Het domein heeft wijngaarden in Chablis en in de omgeving van het dorpje Chichée waar zij gevestigd zijn, ongeveer drie kilometer van Chablis.
De familie werkt op een verantwoorde manier met respect voor de wijngaarden en de omgeving. Dit resulteert in mooie droge Chablis wijnen vol karakteristieke eigenschappen. Het terroir bestaat uit kimmeridge klei, kalk en oude fossielen van oesters e.d. Het klimaat kenmerkt zich door warme zomers en koude winters.
Meerlust wine Estate
Meerlust Estate is opgericht in 1693, toen gouverneur Simon van der Stel het landgoed gaf aan Henning Husing, die het in het Duits 'Meerlust' doopte, vanwege de plezierige koele zeebries die het land inwaaide vanuit Valsbaai. Inmiddels staat in de persoon van Hannes Myburgh de achtste generatie van de familie Myburgh, die het landgoed in 1756 verwierf, aan het hoofd van de winery.
Meerlust produceert wijnen die het pure karakter van de wijngaard weerspiegelen. De verscheidenheid van de bodem, het unieke kustklimaat en de meer dan 300 jaar aan ervaring zorgt voor complexe, rijke, hamonieuze en kenmerkende wijnen.
Menhir Salento
Het idee achter Menhir is gebaseerd op het maken van moderne wijnen op basis van vooral de eigen streekdruiven, en een enkele druif van buitenaf. Marangelli meent dat de eigen druiven van Apulië veel klasse hebben, als er maar goed met ze wordt gewerkt. Hij heeft hiervoor de hulp ingeroepen van Caterina Bellanova, een technisch expert op het gebied van deze druiven. Deze zorgt er voor dat de druiven worden geoogst in optimale conditie, met een perfecte rijpheid, maar op een moment dat ze ook nog mooie zuren en frisheid hebben.
MiP Guillaume & Virginie Philip
Het wijndomein Guillaume & Virginie Philip wordt gerund door Guillaume en zijn vrouw Virginie Philip. In 2007 hebben zij hun eerste wijn, de inmiddels beroemde MIP rosé, gemaakt.
Morgenster
Morgenster Estate ligt in Somerset West, Stellenbosch, in het hart van het westelijke deel van de Kaap. Behalve wijnen in de stijl van Bordeaux maakt men hier alom geprezen Extra Virgin Olijfolie. Aanvankelijk maakte het domein deel uit van het bedrijvige Vergelegen, voormalig bezit van VOC-gouverneur Willem Adriaan van der Stel. Toen die in 1708 werd teruggeroepen naar Nederland werd het landgoed in vieren verdeeld. Een deel kwam in handen van Jacques Malan, een uit Frankrijk gevluchte hugenoot. In 1992 kwam Morgenster in bezit van Giulio Bertrand. Hij liet de boerderij, een schoolvoorbeeld van Nederlandse architectuur in de Kaap, in oude glorie herstellen en moderniseerde de wijngaarden. Sinds enkele jaren experimenteert men ook met nebbiolo en sangiovese. Internationaal gooien de wijnen van Morgenster hoge ogen.
Ramos Pinto Port
Ramos Pinto werd opgericht in 1880 en is uitgegroeid tot een toonaangevend wijnhuis dat uitstekende port en Douro-wijn produceert. Innovatie en respect voor tradities lopen als een rode draad door de geschiedenis van het wijnhuis, dat een unieke filosofie heeft voor de productie en selectie van de beste druiven en de meest geschikte terroirs.
Simonsig Estate
Bedenk dat broers François en Johan Malan de tiende generatie wijnmakers in de familie vormen en je durft Zuid-Afrika nog nauwelijks een nieuwe wereldwijnland te noemen. Gezichtsbepalend werd het bedrijf eind jaren tachtig met ‘pater familias’ Frans, die als een van de eerste wijnboeren zelf ging bottelen en nieuwe druivenrassen en keldertechnieken introduceerde. Ook bracht Simonsig als eerste wijnhuis een vonkelwijn op de markt, het Zuid-Afrikaanse antwoord op champagne. Simonsig profiteert van de verscheidenheid aan terroirs en microklimaten van Stellenbosch en verbouwt op meer dan 200 hectare een scala aan druivenrassen. Daarvan maakt het huis zowel varietal-wijnen als intrigerende blends, zoals de Cape-blend met een hoofdrol voor pinotage en een Rhône-blend.
Spier Estate
De wortels van het huis Spier gaan terug tot de beginjaren van de kolonie op de Kaap, in 1692. In dat jaar werd de oorspronkelijke farm in Stellenbosch door de Duitse kolonist Arnout Janz gesticht. Hij was ook degene die zich realiseerde dat de grond zeer geschikt was voor de wijnbouw, en plantte de eerste druivenstokken. De eerste druiven werden geperst, en de oude kelder, die werd gebouwd in 1767, is een van oudste wijngebouwen van de Kaap, en is nog steeds het trotse bezit van het domein.
Taylor's Port
Taylor’s werd opgericht in 1692 en behoort tot de oudste porthuizen in de Dourovallei. Een onafhankelijk familiebedrijf, dat zich exclusief toelegt op de productie van port en wereldwijd beschouwd wordt als de benchmark voor vintage ports. Afkomstig van de steile Quintas Vargellas, Terra Feita en Junco, onderscheiden deze jaargangports zich zowel door hun elegantie en balans als door hun kracht en lange levensduur. Taylor’s beschikt ook over grote reserves houtgerijpte port, waaruit prachtige oude tawny’s gecreëerd worden, waaronder de legendarische Single Vintage Tawny uit 1863. Last but not least was Taylor’s de bedenker van de immer succesvolle Late Bottled Vintage en is het van die portstijl tot op de dag van vandaag de belangrijkste producent.
Tedeschi
Tedeschi is een van de onbetwiste toppers van de Valpolicella. Niet alleen de wijnen van gedroogde druiven, maar ook de ‘gewone’ Valpolicellas mogen gelden als specialiteiten van het familiebedrijf Tedeschi. Vader Renzo heeft de zaken inmiddels overgedaan aan zijn zoon Riccardo, die nu de puntjes op de i zet. Deze net nieuw aangetreden generatie geeft het bedrijf nog wat extra impulsen, bijvoorbeeld met een verrassende nieuwe Valpolicella. Mede door een rijping van een maand of acht, tien op Frans eiken wordt door Riccardo een onherkenbaar krachtige Valpolicella gecreëerd, iets totaal anders dan de lichte wijn die we gewend zijn. Deze wijn is afkomstig van de eigen wijngaard Fabriseria, waarvan in topjaren overigens een fantastische Amarone wordt geoogst.
Tenuta Sant' Antonio
Armando, Tiziano, Paolo en Massimo Castagnedi: vier broers met één gedeelde passie, namelijk de mooiste Valpolicella, Amarone en Soave maken in hun geboortestreek ten noorden van Verona. Met een gezonde dosis lef en een vooruitziende blik kocht het viertal in 1989 een domein in de heuvels van Monti Garbi. Daarmee werd hun droom werkelijkheid en legden ze de basis voor wat vandaag de dag geldt als een van de meest toonaangevende wijndomeinen in de regio. Met ruim honderd hectare wijngaarden in de kalkrijke heuvels tussen de Illasi- en Mezzanevallei en een state-of-the-art wijnkelder maakt Tenuta Sant’Antonio Valpolicella, Amarone, Soave en Scaia, een serie moderne wijnen van lokale en internationale druiven. In de wijngaarden groeien corvinone, corvina, rondinella en cabernet sauvignon en de witte garganega, trebbiano di Soave en chardonnay.
Tommasi Viticoltori
Het in 1902 opgericht familiebedrijf ligt in Pedemonte, een klein dorpje in het hart van de 'Valpolicella Classico' regio, in het noordwestelijk deel van Verona-Veneto. De familie bezit uitzonderlijk mooi gelegen wijndomeinen voor de productie van hoge kwaliteitswijnen in de D.O.C. regio's rondom Verona. Het gebied wordt vooral geprezen om zijn onvergelijkbare rode wijnen: Amarone Classico, Ripasso, Valpolicella en Recioto della Valpolicella.
Vallformosa
Vallformosa produceert deze bijzondere cava in de Penedes. Vallformosa betekent mooie vallei in het Catalaans. Het is de familie Domenech die al sinds 1865 het land bewerkt met grote passie om de druiven het beste te laten groeien in de heuvels. Nieuwe wijngaarden zijn in de loop der jaren aangekocht en inmiddels is het de vijfde generatie die de traditie van het wijnmaken voortzet.Vignamato
Azienda Agricola Vignamato
Vignamato is een familiebedrijf waaraan al vier generaties lang gebouwd wordt door de familie Amato. Al sinds de vroege jaren vijftig is het hun streven om kwalitatief uitstekende wijnen te produceren. Ze maken daarbij gebruik van de modernste middelen, zonder hun historie uit het oog te verliezen. De Amato’s bezitten ongeveer 16 hectare wijngaarden in de gemeenten San Paolo di Jesi, Staffolo en Cupramontana. Ze zijn gespecialiseerd in het maken van uitstekende Verdicchio’s, maar de productie beperkt zich hier zeker niet toe. Men produceert ook rode wijnen, een lokale wijnspecialiteit van zure kersen en men teelt olijven.
Warwick wine Estate
Zonder enige vorm van overdrijving mogen we stellen dat Warwick Estate tegenwoordig geldt als een van de leidende wijnbedrijven van Stellenbosch, en zelfs van Zuid-Afrika. Dat komt natuurlijk niet helemaal uit de lucht vallen. In de eerste plaats is er natuurlijk het bijzondere terroir, op een unieke plek: direct ten westen van de monumentale Simonsberg, de hoge berg die de streek domineert en die ook mede bepalend is voor het klimaat van de streek. Warwick Estate ligt in een vallei omsloten door de Simonsberg, Kanonkop en Klapmutskop.